Hammeren falder for søster Yingluck
Skrevet af ADM d. 23/01/2015 23:00:54

Udvidet nyhedstekst
En retssag mod den tidligere premierminister kan kaste Thailand ud i nye uroligheder.

Fredag stemte medlemmerne af det thailandske parlament om, hvorvidt landets tidligere premierminister Yingluck Shinawatra burde stilles for en domstol som følge af den omfattende korruption, som hendes kritikere hævder fandt sted i hendes regeringsperiode.

Efter en jordskredssejr i 2011 søsatte Yingluck et kontroversielt støtteprogram for Thailands fattige bønder, hvor den thailandske stat opkøbte bøndernes ris til langt over markedspris.

Systemet var dog uholdbart og anslås at have kostet den thailandske stat over 100 mia. kr. Mange af støttemilliarderne formodes også at have sneget sig ned i lommerne på flere af Yinglucks folk.

Derfor stemte 190 af parlamentets 219 medlemmer for en sådan rettergang. Dømmes hun skyldig, kan det koste hende op til 10 års fængsel. Hendes støtter hævder, at dette blot er den thailandske elites seneste forsøg på at fastholde magten. Yingluck og hendes parti blev afsat i maj sidste år af en militærjunta, der understreger, at Thailand først vil få demokrati igen, når »harmonien« er vendt tilbage. Hvad det betyder, er kompliceret – bag Yinglucks retssag ligger et hvepsebo af politiske intriger, hvis begyndelse strækker sig over et årti tilbage.

Yingluck er blot den seneste formand for et politisk parti, der er grundlagt af hendes storebror, industrifyrsten Thaksin Shinawatra.

Thaksin lovede landets fattige guld og grønne skove, og hans parti har derfor vundet alle parlamentsvalg siden 2001. Det blev for meget for landets rige industrielite, og i 2006 blev også Thaksin afsat, mens bølger af blodige opstande fulgte.

Huller i juraen

Thaksin lever nu i landflygtighed i Dubai, men anklages af sine kritikere for at regere gennem et antal stedfortrædere – lillesøster Yingluck var blot den sidste i rækken. Derfor, siger juntaens talsmænd, skal Thailand nu en gang for alle »renses« for Thaksins indflydelse.

Selv udenforstående kommentatorer har pointeret, at det juridiske grundlag for retssagen mod Yingluck er fuldt af huller. Parlamentet, der stemte for hendes retsforfølgelse, er udpeget af juntaen selv. Retssagen tolkes derfor af Yinglucks støtter som, at eliten ikke er interesseret i kompromis.

Det skaber bekymring for nye folkeopstande blandt analytikere. For siden kuppet har Thaksins hundredtusindvis af støtter i vid udstrækning holdt sig i skindet i forventning om en ny valgsejr, når demokratiet endelig vender tilbage. Men det er ikke en mulighed, hvis militæret først holder valg, når alle dets modstandere er sat permanent ud af spillet.

 

Kilde JP