Bruger
Antal indlæg: 3629
Tilmeldt: 20.02.09
Status:
Offline
|
kilde http://www.pelars...ilens.html
Piraterne er forsat en dyr pestilens
To rapporter omhandlende pirateriet ved Somalia er inde for kort tid blevet publiceret. Først kom ”The Economic Cost of Somali Piracy 2012” som er udgivet af tænketanken Oceans Beyond Piracy.
Denne rapport kan læses ved at klikke her
Senest kom Verdensbanken med en rapport der hedder ”The Pirates of Somalia: Ending the Threat, Rebuilding a Nation” , som kan læses ved at klikke her
Begge rapporter er grundige i deres analyser, og giver et rigtig godt billede af de store økonomiske omkostninger pirateriet har afstedkommet, og forsat gør.
Det er meget tørt stof at fordøje, men til gengæld får man også et godt billede af hvad pirateriet er for en størrelse. Så jeg kan kun anbefale at man læser rapporterne, hvis man er interesseret i at få et ordentligt overblik.
Hvis man ser på ”The Economic Cost of Somali Piracy 2012” viser denne rapport, at udgifterne for 2012 løber op i mellem 33 og 35 mia. kr. Det er den samlede udgift for verdenssamfundet, og man kan ud fra rapporten se de forskellige poster specificeret ud. Her er nogle nøgletal, for de største poster:
Højere sejlhastighed – ca. 8,8 mia. kr.
Sikkerhedsudstyr og vagter – ca. 6,6-8,8 mia. kr.
Militær indsats – 6,2 mia. kr.
Forsikring – 3,1 mia. kr.
Løsepenge – 182 mio. kr.
Retsforfølgelse og fængsling – 85 mio. kr.
Pris i forhold til antal af angreb – 473 mio. kr. pr. angreb
Pris i forhold til antal af pirater i Somalia: mellem 11 og 12 mio. kr. for hver enkelt pirat.
Danmark har i 2011 – 13 betalt 600 mio. kr. i bistand, plus humanitær hjælp og militær indsats mod piraterne. Den danske udgift for rederierne udgjorde for 2012 mellem 1,5 og 2 mia. kr.
Verdensbankens rapport er måske den, der er mest uddybende. Den giver et godt overblik over pirateriet ved Somalia fra 2005 og til nu. Men det er fælles for begge rapporter, at det er det økonomiske aspekt der behandles.
Ang. gidslernes situation skrives der ikke så meget. Men jeg tror der kommer en rapport fra Oceans Beyond Piracy senere, som vil omhandle dette problem.
Af verdensbankens rapport fremgår det, at der siden den første kendte kapring i april 2005, har været kapret 149 skibe, hvor der er betalt mellem 315 mio. USD og 385 mio. USD i løsesum.
3,741 søfolk har været holdt som gidsler, og mellem 82 og 97 søfolk er døde, enten under selve angrebet, eller i fangenskab hos piraterne under usle forhold, eller under befrielsesaktioner. Det er absolut trist og skræmmende læsning.
Det skræmmer dog ikke f.eks landets Udenrigsminister, som giver udtryk for en stor begejstring for den danske indsats, som han kalder en stor succes.
Og, han har til dels ret, hvis man ser isoleret på det faktum at pirataktiviteten er aftaget ganske betydeligt, samt at der f.eks. ikke i år er lykkedes piraterne at kapret et eneste skib.
Og, i 2012 faldt antallet af piratangreb, hvor skibe blev kapret med 75 % sammenlignet med 2011. Hvis man bruger dette argument som mål for et succes kriterier, ja, så er det en succes.
Men, så længe Danmark har seks søfolk fra LEOPARD, fanget på tredje år under ulidelige forhold, syge, nedbrudte og ødelaget på krop og sjæl, så har jeg meget svært ved at se det succesfulde i den danske indsat.
At indsatsen har medvirket til at stække piraterne er selvfølgelig godt, derom skal der ikke være nogen kritik. Men at se Udenrigsministeren og andre bryste sig af dette, samtidig med de seks søfolk lider, er ganske usmageligt og forekommer mig at være absolut kritisabelt. Udenrigsministeren, og andre ledende politikere, der udtaler sig om kampen mod piraterne, udviser i den grad en ligegyldighed overfor disse mennesker, som man ikke skulle tro var muligt.
De er mere interesseret i, at den danske befolkning skal se hvor dygtige og engagerede de er i projektet. Og vise den store verden, at her er der folk der virkelig har fingeren på pulsen.
De glemmer bare at tage med i deres store visdom, eller måske mangel på samme, at der efterhånden er mange hundrede danske borgere der har gennemskuet deres klamme forsøg på at tie gidslernes skæbne ihjel.
Desværre er det også lykkedes at få lukket munden på de fleste medier, således at der kun bringes det der kan vise et positivt tiltag.
Så når den ”gode” Udenrigsminister kommer ud i medierne med sine meninger, så kommer de til at stå alene, da man ikke udgiver kritik fra almene mennesker, selv om disse måske har mere indblik i hvad der foregår i den virkelige verden, end netop Udenrigsministeren.
Det ses mere end tydeligt i følgende fra en artikel, bragt i Jyllands Posten for kort tid siden. Her ønskede Udenrigsministeren ikke at kommentere gidslernes situation, men understregede, at den danske stat ikke kan hjælpe med løsepenge.
- Vi forhandler ikke med pirater. Derfor er det rederiet, der håndterer sagen. Derudover mener vi, at der bør tales så lidt som muligt om sagen. Jo mere der tales, desto sværere bliver det at få dem fri-, lyder forklaringen. Og sådan har den lydt nu i 824 dage.
Så, hvis Udenrigsministeren og hans ligestillede gerne vil sole sig i succes, mon så ikke tiden er inde til at de gør sig fortjent til det!
Og det gør de absolut ikke ved at fornægte gidslernes tragiske skæbne, men ved at gøre noget for deres befrielse, i stedet for at fastholde slidte fraser og ubrugelige principper. |