Antal indlæg: 507 Tilmeldt: 11.09.09 Status: Offline
Advarsel: Du skal koge dine ris på en ny måde
Fødevarestyrelsen skærper anbefalinger. Fremover skal du koge ris med masser af vand eller sætte risene i blød, hvis du vil undgå kræftfremkaldende stof.
Risikoen for at udvikle kræft på grund af indtag af uorganisk arsen, som findes i blandt andet ris og risprodukter, er større end først antaget. Det viser en opdateret risikovurdering fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA. Som konsekvens sænker organisationen grænseværdierne for et sikkert indtag af uorganisk arsen.
Men selvom risikoen for at udvikle blandt andet lunge- og hudkræft er større, end man først antog, skal danske forbrugere ikke gå i panik.
Det siger Max Hansen, forsker ved DTU Fødevareinstituttet. Det er en lille risiko, som man kan gøre mindre med nogle ret lette tiltag, siger han. Ris kan stadigvæk være en del af en god, sund og varieret kost, men man skal nok ikke spise det hver dag, og spise riskiks og drikke risdrik, siger han.
Max Hansen råder til, at man koger sine ris i rigeligt med vand.
- Når jeg selv laver ris, smider jeg nu en masse vand i en gryde med ris, koger det i et kvarter og smider så det overskydende vand fra. Det gjorde jeg ikke før, fortæller han.
- Det gør måske, at risene bliver lidt mere klistrede, men det kan jeg sagtens leve med.
Undersøgelser viser nemlig, at det reducerer indholdet af uorganisk arsen i ris, når man koger dem mere ligesom pasta.
Fødevarestyrelsen, der læner sig op at DTU's rådgivning, har også ændret sine anbefalinger efter den nye risikovurdering. Nu fremgår det mere tydeligt på styrelsens hjemmeside, hvordan ris bedst sættes i blød og koges, hvis man vil sænke indholdet af uorganisk arsen.
Enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen tilføjer, at den uorganiske arsen fortrinsvis sætter sig i skallen, så det er især upolerede ris, som man med fordel kan sætte i vand.
Råd til at koge ris
Sådan tilbereder du ris, hvis du vil minimere arsen indholdet:
Skyl risene godt
Lad risene stå i blød i et par timer i køleskabet eller overhæld risene med kogende vand og lad dem stå i blød i 15-30 minutter i stedet.
Kog risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta.
Lige inden risene er kogt færdige, hælder du vandet fra, og lader gryden stå med låg på i nogle minutter. Tilberedningstiden afhænger af ristypen. r03;
Antal indlæg: 203 Tilmeldt: 16.11.09 Status: Offline
Fødevarestyrelsen siger slap af: Ris er ikke farligt
Avisernes overskrifter var skræmmende: Ris kan være kræftfremkaldende. Men kontorchef i Fødevarestyrelsen vil ikke bruge ordet ’farligt’. For masser af varer på hylderne har en risiko.