Opskrifts detaljer
|
Navn |
Thailandsk Papaya salat |
Beskrivelse |
Denne ret stammer fra den nordøstlige del af Thailand. (Isaan) Som Tham findes i to hovedvarianter: Thailandsk Papayasalat og Laotisk Papayasalat. Isaan ligner i mange henseender Laos (sprogligt, kulturelt, gastronomisk m.m.) og mange spændende retter kommer herfra. Mange af disse nordøstlige retter er karakteriseret ved, at de består af råvarer, der ikke, eller næsten ikke er tilberedt ved kogning, stegning ell. lignende. Råvarer (også fisk og kød) bruges i vid udstrækning rå. Forskellen mellem den Thailandske og Laotiske variant er, at der i den sidstnævnte også indgår rå, knuste ferskvandskrabber. Da det nok er den førstnævnte, der appelerer til de fleste her i landet, er det den, der er beskrevet i denne opskrift. De krabber man bruger i den Laotiske variant er desuden her i landet meget svære at få fat i. |
Nøgleord |
|
Tilføjet af |
IT |
Kategorinavn |
Diverse |
Opskriften er læst: |
3770 gange |
|
Opskrifts ingredienser
Antal |
Ingrediens |
1 |
lille, ung papaya påca. 300-400 g |
8-10 |
cherry tomater |
5-10 |
røde mellemstore chili |
1 spsk. |
jordnødder (uden salt) |
5 |
fed hvidløg |
2-3 |
lange slangebønner |
1 spsk |
tørrede rejer |
1-2 |
spsk. fiske sovs |
2 spsk. |
citron- eller limesaft |
1 tsk. |
sukker |
Opskrifts procedure
Trin nr. |
Gøre hvad |
1 |
Forberedelse Skræl papayaén og skyl den godt. Skrab frøene ud. Hold papayaen i den ene hånd, så den vender opad. Med den skarpe æg af en lang kniv (ikke bølget) skal du nu gentagne gange slå ned i papayaen i dennes længderetning. Når du har gjort det 10-12 gange skal du, stadig med den skarpe kniv, 'skrælle lange strimler af papaya af. (Forestil dig at du skulle skære barken af en pind i lange tynde strimler.) Gentag nu processen på samme måde indtil du har hakket hele papayaen til lange tynde strimler. Jo tyndere og længere strimler du kan lave, jo bedre resultat får du.- men det er ikke nemt ! Alternativt kan du rive papayaen på et råkostjern, men det er svært at få lange strimler på et sådant. Tørrist jordnødderne på en varm pande eller wok til de bliver lysebrune Skær tomaterne i halve Knæk bønnerne i ca 3-4 cm lange stykker |
2 |
Tilberedning Kom chilli og hvidløg i morteren og stød det grundigt. (pas på at chilien ikke sprøjter op i øjet!) Tilsæt de ristede jordnødder og de tørrede rejer og stød dem let. Samtidigt med at du støder i morteren skal du nu tilsætte papayastrimler, slangebønner, tomater, citronsaft, sukker og fiskesovs Vend salaten rundt i morteren flere gange med en ske samtidig med at du støder. Anret papayasalaten på en bund af sprøde salatblade og pynt med et par cherrytomater og evt. lidt af slangebønnerne. Spises i Thailand ofte blot som et lille mellemmåltid men kan sagtens indgå som en af flere retter i en større middag. |
3 |
Tips Pas på ikke at støde ingredienserne helt i stykker. Rettens styrke er dens friskhed og sprødhed som kun opnås ved at støde med nænsom hånd. I stedet for at støde i papayaen kan du blande alle ingredienserne grundigt sammen med hånden stukket ned i en plastikpose. (For ikke at få chili på fingrene) Sørg blot for at saften fra tomaterne er presset ud i salaten. Det er meningen at denne ret skal være MEGET stærk. De 5-8 chili er vejledende. Du er nødt til selv at eksperimentere med hvor meget du synes at du kan tåle. |
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.
Log ind eller meld dig til.
Ingen vurderinger endnu.
Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
|
|
| | |
Alt indhold på denne side er Copyright @ copy 2009 Thai DK Debat Forum
Alle rettigheder forbeholdes
Siden er optimeret til 1024 * 768
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Siden dannet på: 0.15 sekunder | 117,749,154 Unikke besøg | jQ Blog
|
| | |
|